czwartek, 13 lutego 2014

Tradycja od kuchni

Polska kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Są tacy, którzy twierdzą, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz... niesmaczna. Jednak już sama kwestia "kuchnia polska" jest problematyczna, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowy z ziemniakami, podlanymi tłuszczem, z mini porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na kostce rosołowej, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu naszych kuchniach tak się gotuje. Jednak NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską. żurek śląski przepis

Polskie tradycyjne dania są bogactwem narodowym, częścią naszej wyjątkowości i kultury, naszym znakiem charakterystycznym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Absolutnie nie należy się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. Polecam również żurek śląski przepis Polecam również żurek śląski przepis Na ten temat napisali także na żurek śląski przepis Podobny temat również żurek śląski przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz